Натуральна кава без кофеїну?
Професор Пауло Маззафера та його колеги із бразильського університету обстежили в Ефіопії три тисячі кавових дерев, вивчаючи можливість створення напою з максимально низьким вмістом кофеїну. Їм вдалося знайти три дерева, в кавових бобах яких кофеїну в 15 разiв менше, повідомляє Membrana.ru. Дерева для виробництва кави без кофеїну вчені виявляли й раніше, але їхні боби не придатні для виробництва смачної та якісної кави. Що ж до ефіопських дерев, то з їхніх плодів має вийти цілком гідна кава сорту арабіка. Вчені вважають, що вся річ у відсутності в генетичній побудові цих дерев ферменту, що відповідає за вироблення кофеїну. На сьогодні кава без кофеїну становить 10% від усієї споживаної у світі кави. Проте бразильські дослідники поки не можуть скуштувати кави, зробленої з плодів ефіопських дерев, оскільки бобам потрібно кілька років на дозрівання. До того ж, зростають вони на 30% повільніше нiж звичайнi кавовi дерева. Таким чином, кава без кофеїну природного походження з’явиться років через десять, а то й пізніше.
Усмішка Джоконди: нове рішення
Американські вчені висунули несподівану гіпотезу, що пояснює загадку усмішки Мони Лізи. Офтальмологи з Сан-Франциско Крістофер Тайлер та Леонід Канцевич стверджують, що річ не стільки в самій усмішці Джоконди, скільки у візуальних перешкодах i в тому, як наш мозок їх сприймає. Щоб проілюструвати свою теорію, дослідники перевели зображення Мони Лізи у цифровий формат і штучно створили перешкоди в різних частинах картини. За цим спостерігали 12 добровольців, до завдання яких входило оцінити вираз обличчя Джоконди. Коли візуальні перешкоди з’являлися в районі кутків губ, учасники експерименту говорили, що вираз обличчя веселіший. У інших випадках вони були впевнені в тому, що жінка на картині Леонардо да Вінчі засмутилася. Вчені пояснюють цей ефект тим, що кількість фотонів, які потрапляють на сіткiвку ока, схильна до коливань. Мозок сприймає ці коливання як перешкоди, подібні перешкодам на телеекрані, повідомляє News.Battery.Ru.
«Детектор брехні» для шампанського
Нове відкриття перешкодить шахраям випускати інші ігристі вина під маркою шампанського. Дослідники з університету Севільї розробили тест, який дозволив iз стовідсотковою точністю визначити, які з 35 зразків ігристого білого вина є шампанським, повідомляє NTR.ru. Він працює, розпізнаючи характерні концентрації складної суміші слідових металів у вині. Слідові метали потрапляють у виноград із грунту, в якому зростає лоза. Виявилося, що в літрі шампанського серед іншого міститься приблизно 0,6 міліграма цинку на літр і 0,3 міліграма стронцію. Потім, звернувшись до поширеної статистичної програми SIMCA, вчені порівняли концентрації у винах дев’яти слідових металів і склали їхні характерні «відбитки» — свої для кожного сорту вина. Причому ці відбитки настільки унікальні, що дозволяють виявити не лише підробки, а й справжні вина, до яких заради збільшення прибутків додано виноград, вирощений в іншому місці.