Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Концерти заправляють балом

15 вересня столична Оперета відкриває свій ювілейний 70-й сезон
9 вересня, 2004 - 00:00
ТАМАРА ТИМОШКО («СІЛЬВА» І. КАЛЬМАНА) / ЛЮДМИЛА БЄЛЬСЬКА ТА ЮРІЙ БЄЛАН («ВІЛЬНИЙ ВІТЕР» І. ДУНАЄВСЬКОГО)

Повернімося на десять років назад та пригадаймо, як відзначала Київська оперета своє 60-річчя. Насамперед новими виставами в інтерпретації головного режисера театру, народного артиста Сергія Сміяна. У переддень ювілею були поставлені «Сильва» та «Голландочка» І. Кальмана, трагіфарс «Кущі райські, або Євреї нашого двору» за мотивами п’єси А. Каневського «Май нейм із Маня», відбулося й концертне виконання мюзиклу А. Костіна «Софія Потоцька», присвячене виконавиці головної партії — Ользі Камінській.

«Сильва» і «Голландочка» втрималися в репертуарі до сьогодні. Народна артистка О. Камінська — примадонна театру того часу — підписала контракт і нині виступає в Хорватії, виконуючи не лише оперети, а й оперні партії. І коли зрідка співає в «Мариці» І. Кальмана в рідному театрі, слова її героїні «Як давно я тут не була» публіка сприймає буквально.

«Євреї нашого двору» нещодавно були відновлені під назвою «Таке єврейське щастя». Блискуча виконавиця головної ролі — баби Мані — народна артистка Тамара Тимошко виступила в цій виставі співрежисером (із Сергієм Сміяном). Вона ж минулого сезону відновила і «Летючу мишу» Й. Штрауса, поставила гала-концерт. У своїх режисерських роботах Т. Тимошко намагається якомога концентрованіше подати матеріал, прибрати все зайве. Велика кількість репетицій виписується не лише на сцені, але насамперед у класі. Адже трупа значно «помолодшала». Її склад поповнився Іриною Беспаловою, Ганною Коваль, Ганною Середою, Романом Морозом, Володимиром Одринським, Єлизаветою Гаврилюк, Галиною Тітовою, Арсенієм Примаком. Актори ж, які були десять років тому на головних, каскадних, субреточних ролях поступово переходять на характерне амплуа (народні артисти Людмила Маковецька, Олександр Трофимчук, Вікторія Альошина, заслужена артистка Любов Кузьменко, солістка театру Людмила Бєльська).

Відновлено в театрі традицію постановок для дітей. Під час торішніх зимових канікул школярів порадували прем’єрою «Карнавалу казок» В. Домшинського, а весною — «Дюймовочкою» А. Кудинової. Звернувся театр і до жанру мюзиклу — «Вогні рампи» Г. Фролова. Лінія мюзиклу в майбутньому сезоні буде продовжена постановкою (не поновленням!) «Моєї прекрасної леді» Ференца Лоу.

Також абсолютно нову інтерпретацію знайде «Принцеса цирку» Імре Кальмана. Опереточну лінію підхопить серія гала-концертів, які відбуватимуться щомісяця та допоможуть повніше розкрити можливості трупи й освітити сторінки жанру. На ці вечори запросять і ветеранів сцени, які вже не виступають у театрі, але без яких Київську оперету важко собі уявити.

У майбутньому сезоні на глядачів чекає відкриття Малої сцени, або «Театру в фойє», де буде представлена камерна оперета Жака Оффенбаха «Звана вечеря з італійцями» (постановка Богдана Струтинського). Надалі «Театр в фойє» планує знайомити київську публіку з камерними творами найрізноманітніших жанрів.

Яна ІВАНИЦЬКА
Газета: 
Рубрика: