Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗАЇКА

16 квітня, 2008 - 00:00


Лікарня — дім рідний

Найвідданішим пацієнтом у Тунісі визнаний 64-річний Тахер, перебування якого в місцевій лікарні Шарль Ніколь затяглося на понад 44 роки, повідомляють РІА «Новости», посилаючись на туніську газету «Аш-Шурук». За відомостями видання, Тахер уперше потрапив до лікарні в 20 років через хворобу шкіри і труднощі з диханням, і йому настільки сподобалося перебувати там, що він знову й знову лягав на лікування, а потім і зовсім не залишав лікувальну установу. За словами Тахера, він затримався в лікарні на такий довгий період, бо її лікарі та пацієнти стали для нього сім’єю, він полюбив їх, а вони — його. Тунісець каже, що госпіталь перетворився для нього в рідний дім, і він хотів би пробути там до кінця свого життя.

Секрет нюху комах

Дослідники з Рокфеллерівського університету та Університету Токіо продемонстрували, що комахи сприймають запахи за механізмом, який відрізняється від усіх інших організмів. Свої результати вчені опублікували в журналі Nature.

Досі дослідники вважали, що нюх у комах влаштований так само, як у більшості живих істот. Загальна схема сприйняття запаху така: молекули речовини потрапляють на поверхню клітин носа, де розташований великий білок, що отримав назву G-білок зв’язаний нюховий рецептор. Активований рецептор через G-білок запускає ланцюг дій, внаслідок яких до мозку надходить сигнал про наявність запаху. Одна з найважливіших дій цього ланцюга — відкриття «молекулярних воріт», пише lenta.ru. Однак у комах дії розвиваються за іншим сценарієм. Один з авторів роботи, Леслі Вошелл, розповів, що комахи «позбулися усіх цих перехідних дій і активують «молекулярні ворота» прямо». «Ворота» складаються з білка, що нагадує за формою бублик. Вони являють собою іонний канал, який у відкритому стані пропускає до клітини певні іони. Коли молекула речовини приєднується до іонного каналу — він змінює свою форму і «відкривається». Потік іонів, потрапляючи до середини клітини, запускає ланцюг сигналів, що приводить, зрештою, до мозку.

У Токійському університеті співавтор роботи Кадзусіге Тоухара та його колеги вимірювали, скільки часу потрібно для відкриття іонного каналу, і записували електричний сигнал, що виникає при проходженні потоку іонів усередину клітини. Час виникнення струму виявився істотно меншим, ніж вони очікували, виходячи з гіпотези про участь у формуванні сигналу G-білок зв’язаного рецептора. Крім того, під час «вимкнення» кількох білків, залучених у цикл передавання сигналу через G-білок зв’язаний рецептор, учені не виявили змін активації іонного каналу.

Підсумовуючи отримані дані, дослідники прийшли до висновку, що сигнальний шлях, пов’язаний з G-білком, не бере участі в механізмі сприйняття запаху комахами. Вони провели ще кілька експериментів, які продемонстрували, що іонний канал прямо активується молекулами речовини.


Рекордне барбекю

Понад тисячу уругвайців установили в наділю рекорд, пiдсмаживши на грилі близько 12 тонн м’яса, що перевищує попередній рекорд на чотири тонни, повідомили РІА «Новости» з посиланням на Ассошиейтед Прес. Установлений рекорд буде зафіксований у Книзі рекордів Гіннесса і витіснить попередній запис — встановлений 2006 року в Мексиці рекорд. «Це так чудово. Це — рекорд», — зазначив суддя від Книги рекордів Денні Гіртон. Для проведення цього масового заходу навіть були викликані пожежники, які стежили за тим, щоб вогонь з гриля не вийшов із-під контролю. Після закінчення процесу смаження м’яса, близько 20 тисяч глядачів могли спробувати барбекю.

Газета: 
Рубрика: