Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗАЇКА

19 листопада, 2009 - 00:00


Як назвати дитину?

Лондонське бюро перекладів Today Translations пропонує парам, які готуються до народження дитини, перевірити, що означає потенційне ім’я їхнього чада, щоб сину або дочці в майбутньому не довелося червоніти за багату уяву батьків, повідомляє агентство Рейтер. Наприклад, американському актору Тому Крузу та його дружині Кеті Холмс неодмінно потрібно було перевірити, що означає ім’я, вибране для дочки Сурі. Так у перекладі з японської мови ім’я улюбленки ЗМІ означає «кишеньковий злодій», із французької — «кислий», з італійської — «ставрида». Нападаючий «Манчестер Юнайтед» Вейн Руні та його дружина, які зовсім недавно стали батьками, назвали свого сина Кай — після перевірки Today Translations з’ясувалося, що ім’я хлопчика переводиться з фінської як «імовірно», з естонської — «дамба». У перекладі з мови народу йоруба, поширеної у Західній Африці, ім’я сина нападаючого «Мю» означає «припини». Популярна американська співачка Гвен Стефані та її чоловік — музикант Гевін Россдейл, вибираючи ім’я для свого сина, можливо, і знали, що «Зума» перекладається з арабської як «мир». Однак пара, ймовірно, і не підозрювала, що це слово в перекладі з індіанської мови науатль також означає «Бог хмуриться в гніві». Фахівці лондонського бюро обіцяють перевірити, що означає ім’я майбутньої дитини, перекладене на сто мов світу. Вартість послуги без урахування можливих додаткових витрат становить близько 1,7 тисячі. дол. Бюро перекладів, однак, визнає, що трапляються й складні випадки — так фахівцям не вдалося знайти адекватного перекладу для імені племінника нещодавно померлого «короля поп-музики» Майкла Джексона Джермеджесті.


Залізне правило

Знайдено причину неприємного післясмаку при вживанні з рибою червоного вина. Виявляється в ньому дуже багато заліза! До останнього часу вважали, що неприємний післясмак при запиванні рибних страв червоним вином пояснюється поліфенолами, яких багато в червоному вині, або діоксидом сірки, яким обробляють виноград для його кращого збереження до початку виробництва вина. Однак повної ясності не було, і лише нещодавно японські дослідники на чолі з доктором Такаюкі Тамура з виноробної корпорації «Мерсіан» вирішили встановити істину. Як пише lenta.ru, вчені відібрали проби 38 сортів червоного і 26 сортів білого вина та запропонували їх сімом дегустаторам, які перед уживанням вина з’їдали шматочок гребінця — молюска, що дає найбільш сильний рибний присмак. Після кожного досліду дегустатори повідомляли дослідникам, наскільки інтенсивний цей присмак, а потім проводився хімічний аналіз вина. З’ясувалося, що інтенсивність присмаку зростає рівнобіжно збільшенню концентрації заліза в пробах. Критична концентрація заліза, після якої гребінець давав сильний кислий присмак, дорівнювала 2 мг на літр. У білих винах така концентрація практично ніколи не досягається, а в червоних заліза може бути набагато більше. Відкритим залишається питання, з якими компонентами червоного вина зв’язується залізо й утворює речовини з неприємним смаком. Доктор Тамура вважає, що це ненасичені жирні кислоти морепродуктів — ті самі кислоти, завдяки яким риба вважається кориснішою за м’ясо. Риб’ячий жир цінний саме завдяки великому вмісту ненасичених кислот. Червоне вино вважається хорошим профілактичним засобом серцево-судинних та онкологічних захворювань. Є теорія, що саме вживання помірних кількостей вина є поясненням «французького парадоксу» — доброго здоров’я та значної тривалості життя французів, незважаючи на вживання жирної та іншої шкідливої їжі. Тому каліфорнійський фахівець із виноробства Гордон Бернза все ж таки вважає, що з рибою можна й потрібно пити червоне вино певних сортів, і тепер зрозуміло, яких — із малим вмістом заліза. Залишилося тільки позначити цей вміст на етикетці — очевидно, відразу перед фразою про протипоказаність алкоголю взагалі...

Газета: 
Рубрика: