Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про «Скриню скарбів «Дня»

До 20-річчя видання ми підготували неймовірний подарунок: зібрали разом знакові перші шпальти газети і кращі світлини та карикатури наших авторів
12 вересня, 2016 - 19:04

«Мудра господиня, коли повна скриня» — стверджує народна мудрість. Тож уявіть, як зраділи співробітники нашої редакції, коли вчора до нас приїхала скринька скарбів, створена до 20-річчя «Дня». Головний редактор видання Лариса Івшина нагадує: «Ми завжди відзначаємо появу нового кільця на нашому дереві тим, що виходимо на нову сходинку».

Сьогодні українцям потрібні прості приводи для радості — щоб легше долати виклики, з якими вони щодня стикаються. І ми хочемо, щоб ця скринька стала таким джерелом радості. Сподіваємося, нам вдасться досягнути мети, адже зміст нашого дарунка надзвичайний! Насамперед, йдеться про 100 листівок: 30 кращих світлин нашого фотоконкурсу, 25 карикатур Анатолія Казанського і п’ять — Віктора Богорада, 15 кращих малюнків «Дня» і 15 — присвячених «Маршруту №1» нашої художниці Анни Гаврилюк, а ще — десять знакових перших шпальт газети.

Додайте до цього «королівський» олівець (з, власне, короною та побажанням від Лариси Івшиної), мольберт і... насіння чорнобривців з села Нагуєвичі. Останній компонент нашої скриньки має особливий зміст: насіння, зібране в музеї-садибі Івана Франка 2016 року, коли Україна відзначає 160-річчя Каменяра. На мішечку з насінням напис: «Посіємо — зійде!» — під таким гаслом ми працюємо. До речі, наші читачі Андрій і Галина Яценки зазначали, що недарма два ювілеї — Франка і наш — співпали у часі, адже «газета «День» змогла стати тою якісною, у Франковому розумінні, газетою, модель якої він вималював у своїй публіцистиці».

«Ми — наречена з багатою спадщиною! — усміхається Лариса Івшина. — Ми цінуємо наших попередників, а також продовжуємо і модернізуємо їхні традиції. Анатолій Казанський, наш улюблений художник-карикатурист, був важливою підтримкою для мене у перший рік у газеті. «День» часто штормило, бо наших журналістів зваблювали, перекуповували... І коли дуже багато людей пішло, а Анатолій Казанський залишився — хоча його тягнули найбільше, я побачила, що він у мене повірив, і це дало мені багато сили». Олівець у нашій скриньці — ще одне нагадування про Анатолія Казанського, який бездоганно володів цим інструментом. 

Скриня скарбів «Дня» створювалась у декілька етапів, адже відібрати краще зі створеного за 20 років надзвичайно важко. «Дуже хотілось, щоб ця скринька була безрозмірною і ми б помістили туди якомога більше всього, — зізнається директор агентства маркетингу Ярослава Ятченко. — До того ж ці скарби було важливо правильно оформити. Гадаю, нам все вдалося, наша скриня радуватиме людей. Чесно, я була б щаслива отримати такий універсальний, стильний і змістовний подарунок». Важливо, що цей проект втілили у життя за підтримки наших друзів: благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День», зокрема депутата Київради Ганни Свириденко, та видавничого дому «АДЕФ-УКРАЇНА».

Між іншим, не всі співробітники «Дня» знали про наш сюрприз. Враженнями від скриньки поділився кореспондент відділу політики Валентин Торба: «З малого починається велике. Якщо насіння життєдайне, з нього народиться дерево, людина, держава. Скільки б не топтали українську землю окупанти, нація відроджувалась, адже в нашій крові генетичний код пам’яті. Знати свою історію — означає зберегти цю пам’ять, а отже свій рід, свій народ. В скриньці «Дня» — не просто набір аксесуарів і листівок. У ній образ місії «Дня», яку наша газета несе вже 20 років».

Важко уявити наш подарунок у всіх деталях. Втім, це той випадок, коли краще не напружувати фантазію, а замовити нашу скриню і просто оцінити її наживо. Зробити це можна у магазині на нашому сайті або зателефонувавши до відділу реалізації: (044) 303-96-23. Також придбати скриньку можна буде під час Форуму видавців у Львові, який триватиме з 15 по 18 вересня, на стенді «Дня» №306.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День», фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: