Невідомі види земноводних
Учені з Національного університету Малайзії зробили найбільше за останні роки відкриття, виявивши в джунглях острова Тіоман 14 раніше невідомих науці видів представників земноводних. Серед нових рептилій, які мешкають виключно на цьому острові — десять видів ящірок, три види змій та жаба, повідомили РІА «Новости». Острів Тіоман, який входить до складу найбільшого малайзійського штату Паханг, після серії відкриттів нових видів рептилій та амфібій у 2000 році, особливо привертає увагу зоологів.
Керівник експедиції професор Лі Грізмер зазначає, що найцікавішим відкриттям стало виявлення нового виду жаб, які живуть у підземних печерах на скелястій частині острова. Вони вже отримали назву Leptolalax Kajangensis на честь гряди скель Каджанг. Інтерес представляє і єдина з відомих на сьогодні у Південно-Східній Азії змій блакитного кольору — тіоманська блакитна гадюка (Popeia Buniana), а також геккон Cyrtodactylus Seribuatensis, який харчується виключно солоною їжею та морською водою.
Золотоносні мікроби
Австралійські вчені виявили бактерії, які працюють як збагачувачі золотої руди. Ralstonia metallidurans чудово переробляють високотоксичні солі золота на чистий метал. Першовідкривачі сподіваються знайти практичне застосування знайденим мікробам, повідомляє gazeta. ru.
Австралійський учений Франк Рейт виявив бактерії, які діють як справжні збагачувачі золотої руди. Ralstonia metallidurans, виявлені ним у різних австралійських золотих рудниках, чудово переробляють високотоксичні солі золота на чистий метал.
Співробітник Австралійського національного університету в Канберрі відвідав дві золотоносні шахти, розташовані в австралійських штатах Новий Південний Уельс та Квінсленд (на відстані 3400 км одна від одної). Генетичний аналіз дозволив виявити близько 30 видів бактерій на зернах самородного золота. Бактерію Ralstonia metallidurans було виявлено в обох шахтах, при цьому вона ніколи не зустрічалася в грунті.
Виявляється, мікроорганізм живе тільки на поверхні самородків. Більш того, лабораторні експерименти показали, що Ralstonia прекрасно виживає в розчині токсичного трихлориду золота. Більш того, мікроорганізм у ході своєї життєдіяльності відновлює хлорид до чистого золота.
Результати досліджень Рейт з колегами опублікували в журналі Science. На думку Рейта, його результат говорить про те, що невеликі крупинки самородного золота — всього лише продукти метаболізму бактерій. Якщо хочете, золоті екскременти.
«Ми повинні зробити натурний експеримент і отримати самородки в природі», — вважає Райт. — Треба помістити розчинене золото в грунт, додати бактерію і чекати».
— Комплекси хлориду золота — рідкість у природі», — вважає Гордон Саутем із Університету Західного Онтаріо в Канаді. Коментуючи відкриття колеги для журналу Nature, він висловив думку, що Ralstonia metallidurans напевно виділяє золото і з тіосульфатних комплексів золота, присутніх у земній корі.
Продукти життєдіяльності бактерій та інших найпростіших істот останнім часом активно вивчаються вченими. Так, учені з Університету штату Коннектикут та Океанографічного інституту Вудс- Хоула (WHOI) встановили, що сальпи, медузоподібні морські істоти підтипу оболочників, поїдаючи на поверхні океану фіксаторів CO 2 , а випорожнюючись на глибині, сприяють тривалій фіксації цього парникового газу, не даючи йому знову повернутися в атмосферу. А вивчення скель на заході Австралії фахівцями Австралійського центру астробіології дозволило встановити, що це строматоліти, які виникають тільки внаслідок життєдіяльності колоній водоростей. Так, вдалося виявити сліди найдревніших істот на Землі, цим строматолітам 3,5 млрд. років.
Жаростійкий шоколад
У тропіках майже не вживають шоколаду, хоч саме там вирощують основну частину какао-бобів. Причина проста — спека перетворює шоколад на малоприємну липку тягучу масу. Але дослідники з Нігерійського інституту досліджень какао CRIN вигадали технологічно нескладний вихід із ситуації — шоколад-гібрид, який створюється без будь-яких «генних» втручань, повідомили podrobnosti.ua з посиланням на «Меммбрану». Більшість сортів шоколаду плавиться при 25—33 градусах Цельсія. У Європі це не проблема — такий діапазон перевищує кімнатну температуру. А от у Нігерії, де середньорічна температура вища за 25 градусів (у деяких районах сягає 38 у тіні), ситуація зовсім інша.
Кілька десятиліть фахівці з харчових технологій намагалися знайти спосіб зробити шоколад більш «їстівним». Але тільки зараз, зрештою, вдалося зробити такий бажаний продукт, який має нормальний смак шоколаду.
Дослідникам CRIN прийшла в голову зовсім проста ідея — використати як основу шоколаду суміш какао-порошку з зерновим крохмалем. У цьому випадку крохмаль діє як згущувач, запобігаючи розтіканню какао-масла при нагріванні. Звичайно, задум виглядає дещо примітивно, але у ньому є кілька переваг перед іншими розробками. По-перше, цей «новий» шоколад справді можна їсти — теплостійкі сорти, які робили раніше, або нагадували віск, або мали смак ледве не вареної картоплі. Також треба відзначити, що дослідники обійшлися без експериментів з генетичними модифікаціями, що зменшило і вартість розробок, і ризик непередбачуваного розвитку змінених рослин.
Крім того, треба додати, що робота дослідників була не такою простою, як видається. Значних зусиль вимагає підбір згущувача. Адже, як з’ясувалося, за смаковими характеристиками для такого продукту підходить тільки 10% з усіх різновидів крохмалю. Всі ці старання допомогли створити новий сорт какао-продукції, який нічим не відрізняється від звичайного молочного шоколаду, крім температури плавлення — до 50 градусів!