Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОЦЕ ТАК!

16 жовтня, 2008 - 00:00


Ведмеді й комендантська година

У двох алтайських селищах (Росія) введена комендантська година через нашестя голодних ведмедів, що триває понад 20 днів. Про це повідомляє агентство ІТАР-ТАРС. Обмеження стосуються селищ Яйлю і Беле, яких деякий час тому через набіг ведмедів були взяті під охорону співробітниками Алтайського заповідника. Тепер місцевим жителям заборонено залишати будинки після настання темряви, а вдень їм не можна без озброєної охорони виходити за межі населених пунктів. При цьому міністерство природних ресурсів РФ поки що не дозволило почати відстріл ведмедів. Річ у тім, що селища Яйлю і Беле знаходяться на території Алтайського заповідника. Проте, як повідомляє Інтерфакс, режим природної території, що особливо охороняється, вже трохи ослаблений: людям дозволили спускати на ведмедів собак. Заступник директора Алтайського заповідника Світлана Чухонцева заявила, що причиною набігу тварин на селища став неврожай кедрового горіха та ягід. Ведмеді, які прагнуть накопичити жир на зиму, вимушені добувати їжу на подвір’ях. За три тижні лише в Яйлю були помічені близько 30 ведмедів, які нападають на домашніх тваринах, залазять в курники та грабують фруктові сади.


Вино з... водопроводу

Свято урожаю в італійському містечку Маріно затьмарилося прикрим казусом. Водопровідники через помилку «напоїли» вином цілий міський квартал. Цей курйозний випадок, що нагадав біблійні легенди, стався в італійському містечку Маріно, розташованому на півдні від Рима, повідомляє TourGenius.ru. У жовтні населення міста влаштовує щорічне свято Sagra dell Uva — свято на честь урожаю, що символізує вдале завершення збору винограду. Під час святкування жителі Маріно збираються на центральній площі, а кульмінацією дійства повинен був стати потік вина, що ллється з фонтану Чотирьох Маврів, спорудженого ще в XVII столітті.

Учасники торжества вишикувалися навколо фонтану, підставляючи хто келихи, а хто й складені ківшиком долоні: всі з нетерпінням чекали ефектного видовища. Однак замість пінного струменя молодого білого вина з труб роздалося лише шипіння. Розчаруванню людей не було межі, в той час як у навколишніх будинках, навпаки, панувало радісне пожвавлення. Незабаром з’ясувалося, що горе-водопровідники помилилися й пустили три тисячі літрів спеціально заготованого для торжества білого вина не у фонтан, а в труби, що постачають водою сусідні будинки. Поки навколо фонтану Чотирьох Маврів панували туга і смуток, заповзятливі батьки сімейств із навколишніх будинків кидалися по квартирах, підставляючи під водопровідні крани каструлі, відра та сковорідки: замість води з труб лилося найсправжнісіньке вино. У результаті мер міста вимушений був вибачатися за промах своїх інженерів. Проте чоловіче населення «постраждалих» будинків зовсім не почувало себе скривдженим.

Зазначимо, що навесні 2006 року щось подібне вже відбувалося на іншому кінці Європи. Тоді норвезькі сантехніки пустили пиво у водопровід. При цьому ціни на пиво в Норвегії через державну монополію на продаж спиртних напоїв є чи не найвищими у світі. Тому коли в жительки міста Крістансунн на заході країни з крана на кухні полилося пиво, вона вирішила, що потрапила до раю.

Халдіс Гундерсен збиралася мити посуд, коли зі здивуванням помітила, що з кухонного крана її квартири тече пахуча піниста рідина. «Я тільки повернула кран, щоб помити кілька ножів та виделок, як полилося пиво», — з ентузіазмом розповідає Гундерсен. Єдине, що їй не дуже сподобалося, так це несвіжий вигляд і дивний смак дармового напою. Проте двома поверхами нижче, в розташованому в тому самому будинку барі «Велика вежа», підстав для ентузіазму, навпаки, не було. З пивних кранів там потекла звичайна водопровідна вода. Як незабаром з’ясувалося, робітники помилково приєднали пивну діжку до водопроводу в квартирі Халдіс Гундерсен. «Пивні труби та водопровід проходять поруч, але щоб з’єднати їх потрібно виявити дива майстерності», — помітив співробітник місцевого постачальника пива Пер Егіл Мірванг. Саме він запідозрив неладне, коли йому зателефонували з бару й поскаржилися на зникнення пінного напою. Тим часом Гундерсен не втрачає надії, що коли-небудь «диво» знову повториться.


Перчений... шоколад

Серед німецьких гурманів поширилася мода на шоколад класу люкс з екзотичними добавками. Цінителі ласощів із какао «ганяються» за новими смаковими відчуттями, смакуючи шоколад із селерою, сиром і навіть перцем, пише newsru.com. Вимогливий споживчий смак примушує виробників перелаштовуватися й поліпшувати асортимент, досконально вивчивши перед цим побажання клієнтів, передає радіостанція «Німецька хвиля». 2009 року найбільший у світі концерн харчової промисловості Nestle збирається відкрити дослідницький інститут для розробки люксових сортів шоколаду.

Для багатьох німців класичний молочний шоколад із горіхами виглядає банальністю. Зараз захоплення шоколадною екзотикою переживає в країні справжній бум. Закінчилося літо й спекотна пора, коли шоколад не користувався особливим попитом. Гурмани готові навіть переплачувати, лише б натішитися оригінальним смаком небаченого раніше шоколаду. За плитку любителі особливих смакових відчуттів готові викласти від шести євро й більше. Наприклад, багато хто віддає перевагу шоколаду з гострим червоним перцем та карамеллю або з бальзаміко та медом.

Ринок пропонує дуже широкі можливості. Жителів Німеччини цілком можна назвати ласунами, оскільки щорічно кожна доросла людина з’їдає в середньому 90 плиток шоколаду, що забезпечує загалом обіг у 4,7 мільярда євро.

Особливу увага виробники шоколаду готові приділити жінкам. За даними виробника шоколаду Lindt, жінки готові викласти за плитку навіть більшу суму, ніж чоловіки. Всупереч розхожій думці, при цьому представниці слабкої статі мало піклуються про калорії, що споживають.

За останні роки поліпшилася й якість знань про шоколад. У колі гурманів вважається ознакою хорошого тону показати себе в розмові досвідченим знавцем какао бобів, подібно тому, як це прийнято серед цінителів сортів вина.

У клієнтів магазинів, що торгують ексклюзивним шоколадом, у більшості випадків є свої конкретні уявлення про шоколадний «витвір», який вони хотіли б смакувати. Деякі просять шоколад зі смаком гострого перцю та вишні, селери та портвейну, сиру, або шоколад із гранатовим соком.

Газета: 
Рубрика: