Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перший український Музей шоколаду приїхав у Білу Церкву

За 15 місяців роботи мандрівної виставки її відвідало 148 тисяч туристів у 14 обласних центрах України. А після новорічних свят експозиція поїде до Кишинева
6 грудня, 2011 - 00:00
БУТСА НА ФУТБОЛЬНОМУ М’ЯЧІ, ВИГОТОВЛЕНА КОНДИТЕРАМИ ДОНЕЦЬКОЇ ФАБРИКИ «АВК» ІЗ ОДНОГО КІЛОГРАМА ЧОРНОГО ШОКОЛАДУ, НАСТУПНОГО РОКУ, КОЛИ УКРАЇНА ПРИЙМАТИМЕ ЄВРО-2012, МОЖЕ СТАТИ НАЙПОПУЛЯРНІШИМ ЕКСПОНАТОМ МУЗЕЮ ШОКОЛАДУ / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

За час свого існування перша українська мандрівна кондитерська виставка вже побувала в 14 містах нашої країни. У місті Біла Церква, що на Київщині, відкрився незвичайний музей. Кондитерська компанія «АВК» напередодні новорічних свят вирішила подарувати білоцерківцям та гостям міста можливість побувати у казковій країні, де б’ють шоколадні фонтани, будинки зроблені з марципанів, а квіти — з солодкої кондитерської глазурі... Власне, для цього і було створено мандрівний шоколадний музей, кажуть представники «АВК».

Справді, проект шоколадного музею спочатку задумувався як мандрівна пізнавально-розважальна виставкова програма, метою якої було познайомити споживача з секретами виробництва шоколаду та розповісти про історію виникнення цього улюбленого для мільйонів людей продукту. Згодом у компанії відзначили — мандрівний музей значно зблизив кондитерів зі споживачем, крім того, у містах, в яких побувала мандруюча експозиція, зростають продажі і залишаються на тому ж рівні навіть після того, коли музей покинув місто.

Перший шоколадний музей «АВК» під назвою «Країна Шоколандія» відкрився більше року тому (24 серпня 2010 р.) у Черкасах. «Це був справді перший оригінальний український музей шоколадного мистецтва», — підкреслює координатор проекту, провідний спеціаліст торгового маркетингу кондитерської компанії «АВК» Андрій Яблочков. До цього зважитись на подібний проект жоден із вітчизняних кондитерів не наважувався. Адже затрати на організацію та виготовлення експонатів досить суттєві й не окупаються ні за рік, ні за два.

На сьогодні мандрівний шоколадний музей вже відвідав 14 українських міст (переважно обласні центри), три міста Російської Федерації і незабаром планує побувати в столиці Молдови — Кишиневі. За місяць музей, за словами Яблочкова, відвідує близько 9,52 тисячі людей. У цілому ж, більш як за рік свого існування музей прийняв близько 148 тисяч туристів. У планах авторів ідеї першого українського шоколадного музею — об’їхати всі українські міста.

Вхід до музею безкоштовний. Однак є одна обов’язкова умова — відвідувач повинен принести з собою чек покупки продукції компанії «АВК» на 20 гривень. Якщо ж гість не має чека, він може придбати шоколадний пакунок вартістю 20 гривень у самому музеї. Діти віком до 6 років можуть заходити до музею безкоштовно і без будь-яких умов. Для школярів до 16 років вхід безкоштовний і без чеку при умові, якщо вони принесуть щоденник з оцінкою «відмінно».

До уваги відвідувачів музею пропонується експозиція про історичний шлях шоколаду від виникнення і до сьогоднішніх днів. Експозиція розкриває деякі секрети виробництва і демонструє справжні дива шоколадних майстрів. У музеї виставлено більше півсотні апетитних творів мистецтва: Ейфелева вежа, скриня зі скарбами, бутса на футбольному м’ячі з чорного шоколаду... Найбільше захоплення у малюків і дорослих викликає шоколадна комп’ютерна миша. А ось Ейфелева вежа в мініатюрі — найважчий експонат. На її створення витратили три кілограми шоколаду. Також в експозиції є торти-натюрморти з марципанами. На одному з них майстерно виліплена з цукерок «скатертина-самобранка» — з салом, ковбасою, варениками, качанами кукурудзи, томатами і навіть смаженим поросям. Кожен відвідувач при бажанні може придбати виставлений експонат. Ціна одного солодкого витвору — від 100 до 250 гривень. Та слід зауважити, що це майже ексклюзив. Адже усього таких тортів, за словами Яблочкова, виготовляється до 400, фігурок і того менше. Всі експонати виготовлені вручну кондитерами та художниками. Утім, їсти «солодке диво» треба «оперативно», радить експерт музею. Адже термін придатності до споживання солодкого витвору мистецтва становить від 3 до 6 місяців.

Ті ж, кому не до вподоби відкушувати шматок від футбольної бутси чи відгризати вухо у шоколадного зайчика, можуть поласувати звичайними шоколадними цукерками, яких у музеї 64 види. Під кінець екскурсії всіх гостей пригощають гарячим шоколадом із фонтана, який б’є ключем на території музею.

Як запевнив «День» ЯБЛОЧКОВ, у музейному фонтані — справжнісінький шоколад, без жодного додавання кондитерських хитрощів. Процес вирощування шоколадних дерев дуже затратний і довгий. Перші плоди, наприклад, з’являються тільки через п’ять років. Збирають їх вручну, використовуючи гострі і довгі мачете. Та й сам спосіб приготування ласощів трудомісткий. Адже до складу шоколаду входить близько 200 компонентів. Тож аби зменшити витрати, шоколад часто «фальсифікують», додаючи дешеві жири, зернові продукти, сою і навіть лушпиння какао-бобів. У результаті виходить дешевший за собівартістю, але значно гірший за якістю та властивостями шоколадний продукт.

Як розпізнати якісний шоколад?

«Справжній шоколад ламається з сухим тріском і ні в якому разі не тягнеться, — розповів Яблочков. — На зламі повинна бути присутня яскраво виражена матовість, в той час як сама шоколадна плитка має гладку блискучу поверхню. Якщо покласти невеликий шматочок шоколаду на язик, він вмить розтане (чого не відбувається в тому випадку, якщо какао-масло замінено жирами). Відбувається це тому, що какао-масло тане вже при температурі +32 градуси. Шоколад називають гірким, якщо какао більше 50%, і чорним — якщо близько 40%. Молочний шоколад буде смачним, якщо вміст какао складатиме 35—40% і в його складі буде натуральна ваніль. На вигляд добрий шоколад повинен бути однорідним за кольором, гладким і блискучим».

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: