Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Підтримка – через позитив

В Одесі триває доброчинна виставка фоторобіт Олександра Синельникова
28 квітня, 2022 - 12:39

«Одесит», «Старе місто Одеса», «Фотополювання», «Сировар» – навіть з самих назв робіт – призерів міжнародного фотоконкурсу «Дня» різних років можна зрозуміти, що їх автор любить свій південний край. Відомий фотомитець Олександр Синельников також з приємністю згадує, що неодноразово був учасником редакційного фотозмагання. Він відвідував і Дні «Дня» в Одесі, зокрема в листопаді драматичного 2014 року, і ще тоді зазначав: «Масштаб фотовиставки «Дня» стосується всієї країни. І це дуже потрібна справа у світлі того, що пережила й переживає вся Україна й сама Одеса».

А зараз в пана Олександра – уже не перша виставка власних робіт, та перша – під час великої війни й на підтримку оборони Одеси.

Олександр Семенович пригадує, що тодішні події в порівнянні з сьогоднішніми сприймалися все ж не так гостро, не всі одесити тоді ще усвідомили всю серйозність і можливі наслідки ситуації. «Те, що відбувається зараз, уже цілком інше. Набагато сумніше та страшніше», – каже він. Але рук ніхто опускати не планує. Тому й відкрилася днями у Всесвітньому клубі одеситів фотовиставка світлих робіт пана Олександра.

«Ще до початку бойових дій у мене була думка зробити просто позитивну виставку одеських авторів, не тільки мою, а й кількох колег, про наше місто. Тож ми планували її, – розповідає Олександр Синельников про задум події. – Але коли почалася війна (24 лютого. – Ред.), то хтось поїхав, хтось «пішов у себе», й узагалі про виставкову діяльність ніхто не говорив. Потім потихеньку люди почали оговтуватися: художники почали щось творити, графіки – випускати антивоєнні плакати... І я подумав, що можна провести виставку одеських робіт, найголовніше – позитивних, красивих. Вона в цей непростий час тішитиме людей, вони побачать, яка Одеса в нас чудова й красива, й найголовніше, що вона такою буде, обов’язково. І плюс – за доступною ціною кожен зможе придбати роботу, що припаде йому до душі, та забрати з собою часточку Одеси, улюблений куточок, що сподобався, а всі отримані кошти підуть на користь оборони Одеси».

А місто на світлинах автора дуже різноманітне: це одеські двори, є знакові пам’ятки, навіть на кшталт листівок, багато морських пейзажів... «Дуже багато котів на виставці, я їх дуже люблю фотографувати», – додає пан Олександр. До речі, на відкритті, що відбулося позитивно й велелюдно, було одразу придбано понад 30 робіт: кілька з Дюком, кілька морських, досить багато з котами… І придбавали фото картини, зокрема й воїни з тероборони Одеси. «Сьогодні я приходив на свою виставку – теж приходили люди й купували роботи, – каже фотомитець. – Ще дуже багато людей з інших міст і навіть з інших країн пишуть мені з проханням показати роботи на сторінці у Фейсбуку, щоб вони могли обрати й онлайн замовити собі фото».

Насамкінець цікавлюся, як зараз почувається Одеса, адже останніми днями вона зазнала кількох ракетних ударів росіян. «Одеса налаштована досить серйозно, загалом позитивно. Люди згуртовані, вони вірять у хороше майбутнє й перемогу, й у те, що Одеса залишиться Одесою», – підсумовує Олександр Синельников.

Виставка триває в приміщенні Всесвітнього клубу одеситів (вул. Маразліївська, 7) до 19 травня, з 12:00 до 16:00, крім неділі та понеділка. Понад те, щовівторка і щоп’ятниці з 14:00 до 16:00 на виставці присутній сам автор, тож охочі зможуть придбати роботу з автографом. Крім того, всі, в кого виникне бажання отримати світлину й тим самим підтримати ЗСУ, можуть писати на фейсбук-сторінку Олександра Синельникова.

 

Ольга ХАРЧЕНКО, «День», фото Олександра СИНЕЛЬНИКОВА
Газета: 
Рубрика: