Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Полуничний сезон

Дієтологи: чому ця ягода корисна для всіх
9 червня, 2010 - 00:00
ФОТО ІЗ АРХІВУ «Дня»

Нині в розпалі полунична пора — запасаємося вітамінами та здоров'ям на рік уперед. Смачна, соковита, корисна, ароматна й дієтична. Все це про королеву ягід — полуницю. Дієтологи називають вісім головних плюсів цієї ягоди, пише жіночий інтернет-портал iVONA .

1. Полуниця — цінне джерело аскорбінової кислоти — до 120 міліграмів у 100 г ягоди.

2. Дієтологи рекомендують включати полуницю в раціон хворих анемією, при крихкості судин, для поліпшення функцій крові.

3. Соковита ягода застосовується як ефективний сечогінний та потогінний засіб, при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця.

4. Вживання полуниці підвищує працездатність, витривалість, покращує роботу серця.

5. Ягоди вгамовують спрагу, покращують апетит і травлення, стимулюють діяльність нирок та органів дихання.

6. Органічна кислота, що міститься в полуниці, сприяє нейтралізації можливих онконаслідків при курінні. Тож тим, хто не може покинути шкідливу звичку, — ця ягода особливо корисна.

7. За вмістом вітаміну С полуниця поступається лише чорній смородині. У п'яти ягодах середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині та винограді.

8. У полуниці міститься один із найпотужніших антиоксидантів — фізетин. Саме він запобігає дегенерації клітин мозку, стимулює розумову діяльність та покращує пам'ять.

Газета: 
Рубрика: