Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про смерть і відродження

У Венеції на бієнале представлять творчість львів’янина Петра Сметани
15 квітня, 2022 - 10:43

Організовує подію, початок якої – напередодні свята Воскресіння, 24 квітня, галерея «Зелена канапа» та її власниця – мистецтвознавиця та художниця Олеся Домарадзька. 

«Це дивно, але наш, галереї «Зелена канапа», перший міжнародний і найдорожчий проєкт ми здійснюємо в найгірші часи, – каже Олеся Домарадзька. – Уперше під час 59 Венеційської бієнале, в межах проєкту Європейського культурного центру ECC – Personal Structure, буде представництво України! А саме – львівський художник Петро Сметана з персональною виставкою «Воскресіння». Уявляєте? Окрема виставка львівського митця у Palazzo Mora».

Ця виставка сповнена символізму. Вона – про смерть і відродження, осмислене через матеріальну спадщину, а саме – через напівзнищену архітектуру міст.

Подія триватиме аж пів року, до 27 листопада, у старовинному венеційському палаці.

Відвідувати виставку можна абсолютно безоплатно. І планується, що її побачать за цей час близько пів мільйона людей зі всього світу.

Проєкт здійснений завдяки спонсорській підтримці українських підприємців середнього класу, друзів «Зеленої канапи» – людей, які готові підтримувати українську культуру й у тяжкі часи також.

Олеся Домарадзька зазначає, що багато хто з тих людей – чоловіки призовного віку, які не можуть зараз відвідати виставку у Венеції. Один з них воює у лавах ЗСУ. Та й сам автор «Воскресіння”, Петро Сметана, поки що побачить свою виставку лиш на фотографіях.

Та перемога близько, а Україна – живе.

«Завдяки, зокрема, амбітним мистецьким проєктам, нас будуть не лише жаліти у світі, а й нами захоплюватимуться. Силою духу й працьовитістю, сучасністю й професійністю. Вірю, що українське мистецтво лунатиме на весь світ. Для цього у нас є все!», – наголошує Олеся Домарадзька.

Спонсори проєкту – Lambre Vector Software Роман Іваненко, Oksana Yurynets/Оксана Юринець, Олена та Сергій Лавренюки, Ксеня та Олексій Курилишини, Оксана Баюк, Лідія Білас, Андрій Худо, Тарас Хмеловський, Уляна Киричук, Віктор Слюсаренко, Марта Янків, Мар'яна Піляк та Станіслав Довгий.

Співорганізатор – артстудія Івони Лобан.

Презентаційне відео показу «Воскресіння» Петра Сметани у Венеції на бієнале "#PersonalStructures" можна переглянути тут .

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото «Дню» надали в галереї «Зелена канапа»
Рубрика: