Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Смачна дієта

Нині настала пора кавунів, а це означає, що можна підкоригувати свою фігуру
2 вересня, 2009 - 00:00
ДОВГИЙ ЧАС КАВУНИ ВВАЖАЛИСЯ ЛАСОЩАМИ НЕКОРИСНИМИ. ВОДА І ЦУКОР, ТА Й ТО, ЯКЩО КАВУН ВИРІС СОЛОДКИЙ. АЛЕ ПОТІМ ВИЯВИЛИ, ЩО КАВУН НЕ МАЄ СОБІ РІВНИХ У РОСЛИННОМУ СВІТІ ЗА ВМІСТОМ ЦІННОГО ПРОДУКТУ — ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ, ЯКА БЕРЕ АКТИВНУ УЧАСТЬ У ПРОЦЕСАХ КРОВОТВОРЕННЯ І ВПЛИВАЄ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТОНКОЇ РІВНОВАГИ ХІМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ В ЖИВОМУ ОРГАНІЗМІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Кавун — сечогінна та дієтична ягода, що містить мало калорій і швидко дає відчуття ситості. Посидівши на кавуновій дієті п’ять днів, можна не лише попрощатися із зайвою вагою, а й почистити нирки та весь організм, пише сайт smachno.ua. Кавунова дієта в середньому розрахована на п’ять днів, за які можна скинути до 3 кг ваги. Дієтологи рекомендують п’ять-шість разів протягом дня їсти лише кавун з розрахунку 1 кг м’якоті на 10 кг вашої ваги.

Після дієти можна 10 днів посидіти на кавуновому харчуванні. Воно допоможе скинути ще до 5 кг.

Сніданок: несолодка вівсянка, трошки сиру.

Обід: шматочок риби, м’яса або птиці, нежирний овочевий салат.

Вечеря: кавун із розрахунку 1 кг м’якуша на 30 кг ваги.

300—400 г м’якоті кавуна п’ять разів на день допомагає також при гіпертонічній хворобі, недостатності кровообігу, нефритах, подагрі, хворобах печінки й жовчних шляхів. Про особливості кавунової дієти розповіла Олександра Кириленко, лікар-дієтолог, кардіолог, УЗ- діагностики:

— Відмітною властивістю кавуна є його низька калорійність — у 100 грамах кавунової м’якоті близько 30 ккал. Тому кавун особливо корисний людям, схильним до повноти, а також тим, хто веде малорухомий спосіб життя. Наявність у кавуні великої кількості рослинної клітковини допомагає правильній роботі кишковика, поліпшує травлення, сприяє зниженню холестерину.

Також важливою властивістю кавуна є унікальна здатність виводити з організму токсини, дрібні камені й пісок, і таким чином чистити нирки зокрема та весь організм загалом. Позитивною властивістю кавуна є і його здатність залужнювати організм (нейтралізує надлишок кислот, що утворюються в організмі в процесі обміну речовин).

Перш ніж «сідати» на кавунову дієту, обов’язково проконсультуйтеся з терапевтом або нефрологом-урологом. Протипоказання до такої дієти — діабет, аденома передміхурової залози та сечокам’яна хвороба, шлунково-кишкові захворювання.

Організм слід підготувати до кавунової дієти — починайте їсти кавун по 300—500 г протягом двох-трьох днів. Можна також влаштовувати собі й кавунові розвантажувальні дні: за день з’їдати 1—2 кг кавуна три рази на день за годину до основного прийому їжі.

До речі, слід пам’ятати, що, сівши на кавунову дієту, слід утримуватися від солоного, оскільки сіль затримує рідину в організмі, й тоді кавун може спровокувати набряки й стане навантаженням на серце.

Газета: 
Рубрика: