Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Смак літа

Головний акцент сезонного меню — легкість і збереження чистого, натурального аромату продуктів
1 серпня, 2013 - 15:14

У розпалі літо — благодатна пора для кулінарних експериментів. Велика кількість сезонних зелених приправ, овочів і фруктів дає нам підказки для вигадування нових рецептів.

Але для грамотного поєднання самою природою запропонованих інгредієнтів часто потрібна ще й підказка професіоналів. До того ж — літо зобов’язало нас уважніше стежити за фігурою, а це відповідно — відмова від важких і жирних страв. Який він — смак літа?

Уже знайомий нашим постійним читачам рубрики «Субота. Що готуємо?» ресторан французької кухні «Бельмондо» за традицією представляє свою нову літню пропозицію. Головний акцент літнього меню — легкість і збереження чистого, натурального смаку продуктів.

У цій літній пропозиції від ресторану, як і в попередніх сезонних меню, багато салатів, але вже літніх. Ось, наприклад, салат з морепродуктами та томатною сальною, або соковитий овочевий салат «Бон Фам», або «Салат з артишоками та філе жаб’ячих лапок», — це, як і треба в сезон, майже дієтичні страви, що не сприяють накопиченню в організмі зайвих калорій.

Особливе місце в меню ресторану, на думку кулінарних професіоналів, має відводиться й літнім супам. Наприклад, така знайома нам з дитинства окрошка, може здобути нове життя, якщо приготувати її за французькою рецептурою з додаванням філе телятини.

Що стосується оновлення рецептів гарячих страв, то гурмани можуть почерпнути для себе цікаві кулінарні експерименти з рибою та качиним м’ясом. Наприклад, шеф-кухар ресторану «Бельмондо» не сумнівається, що гості гідно оцінять тонкий смак запеченого філе палтуса з капонатою, філе лосося з овочевим тартом або качиного філе під соусом «Мадера» з чатні з болгарського перцю, а на гарнір така смачна молода картопля (у якій практично немає жирів, холестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти й клітковина) із зеленню.

Якщо ви ласун, тоді вам неодмінно слід спробувати в ресторані особливий літній солодкий десерт — парфе з горіхами і такойя, а врятуватися від літньої спеки допоможе освіжаючий лимонад «Бельмондо».

Але щоб оцінити смак страв і вишуканість рецептури, наші читачі, гадаю, схочуть поекспериментувати з французькими рецептами. Для таких сміливців шеф-кухар ресторану традиційно приготував рецепт зі свого літнього меню. Смачного вам, й нехай французька вишуканість на вашому столі додасть романтики й гарного настрою родинному застіллю.

ФІЛЕ ЛОСОСЯ З ОВОЧЕВИМ ТАРТОМ

Інгредієнти: 160 г філе лосося без шкірки, 30 г томатної пасти (томатного соусу), 15 г сиру «Дор Блю», 30 г бланшированих томатів (без шкірки), 30 г цукіні, 30 г баклажанів, 70 г бездріжджового листкового тіста (випеченого в круглій формі), 10 г оливкової олії, сіль, перець, 5 г мікс-салату.

Приготування лосося: філе лосося без шкірки й кісток приправляємо сіллю, перцем, оливковою олією. Кладемо зверху сир «Дор Блю». Запікаємо в духовці 15-17 хвилин при температурі 1800С.

Приготування тарта: нарізаємо бланшировані томати, цукіні й баклажан. Трохи розкатуємо бездріжджове листкове тісто, змащуємо томатним соусом. Викладаємо на нього зверху шарами цукіні, баклажан, томати. Додаємо сіль, перець, збризкуємо оливковою олією. Запікаємо в духовці 15 хвилин при температурі 1800С. Тарт викладаємо на тарілку. Зверху — запечений лосось. Прикрашаємо мікс-салатом.

Підготувала Леся ШАПОВАЛ
Газета: 
Рубрика: