Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Трiумф епiкурейства

6 вересня, 2000 - 00:00

Під кінець мертвого сезону подією для України став I
фестиваль «Зірки кулінарного мистецтва України», організований Київською
міською держадміністрацією, АТ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок»,
Асоціацією кулінарів України та Київським державним торговельно-економічним
університетом. Організатори поставили собі за мету сприяння підвищенню
культури харчування, якості та рівня сервісу, чому сприяли не тільки знайомства
з традиціями української кухні, але і з кухнями інших народів світу, що
набувають все більшої популярності, науково-практичні семінари, майстер-класи
провідних кухарів.

Не є таємницею, що останнім часом спостерігається тенденція
до раціонального, збалансованого харчування, коли людина замислюється над
тим, чому віддати перевагу — калорійним українським вареникам чи вегетаріанському
салату.

Стількох їстівних шедеврів, представлених на чотириденному
фестивалі у столичному Палаці спорту, не те щоб спробувати, а й побачити,
мабуть, простому обивателеві за все життя не судилося. Тож не програли
ті, хто виставку відвідав. Для пересiчного громадянина було вiдкриттям,
що для «Дарів моря» — рулету з мусом кликача та трюфелів — гриби було привезено
з Франції.

— Це блюдо має дивовижний аромат — поділився враженнями
з «Днем» шеф-кухар «Дніпра» В’ячеслав Грибов, який збирає рецепти по всьому
світу. — Навіть якщо кухар припуститься якоїсь помилки, запах усе спише.

На «Подвір’ї куми» — банкетному блюді, представленому директором
шинку «У Сєні і Гоги» Ігорем Суховим — сільська ідилія. На «землі» з гречаної
каші розмістилося ціле господарство: хатинка з традиційного українського
сала, кума і кум — домашня качка і заморський ананас, «курка в торбі» —
мініатюрні мішечки з млинчиків із курячим філе, холодні закуски — південні
баклажани та сулугуні, а ще — перепели та крученики.

165 підприємств та організацій із шістнадцяти регіонів
країни створили своєрідну виставку досягнень народного господарства в кулінарії
та ресторанному бізнесі. А 70 конкурсантів боролися за золоті, срібні та
бронзові медалі, звання майстра-кухаря та майстра-кондитера, і, врешті,
гран-прі фестивалю, яке дісталося столичному ресторану «Дніпро», майстри
котрого виявилися найкращими у номінаціях бармен, офіціант і кухар. Та
й від сервірованого для зустрічі нового тисячоліття стола «Міленіум» —
очей не можна було відірвати.

Для більш ніж 40 тисяч відвідувачів фестиваль став справжнім
віртуальним раєм. І разом з тим засвідчив величезні можливості України
в пропаганді та розвитку як національної, так і світової кухні.



Сергій ЦИГАНКОВ, «День». Фото Анатолія МЕДЗИКА та Сергія ЦИГАНКОВА, «День»  ЗОЛОТІ МЕДАЛІ ФЕСТИВАЛЮ ОТРИМАЛИ КУХАР В’ЯЧЕСЛАВ ГРИБОВ, КОНДИТЕР ТЕТЯНА
Газета: 
Рубрика: