Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Унікальний науковий комплекс «Біосфера-2» виявився нікому не потрібним

18 вересня, 2004 - 00:00

Одне із найскладніших інженерно-технічних споруджень поряд із містом Оракл (штат Аризона), на розробку і зведення якого було витрачено понад 10 років і близько 150 мільйонів доларів, фактично вмирає. «Біосфера 2» —конструкція із скла та армованої сталі, яка займає площу 1,27 гектара і об’єм понад 200 тис. м 3 , включала в себе близько 4000 видів рослин і тварин і використовувалася в експерименті, що дозволяє вивчити роботу «Біосфери-1» — тобто нашої планети, відкрити дорогу до створення замкнених екосистем, необхідних для польотів у космос, і вирішити ряд інших серйозних екологічних проблем.

На початку 90-х років минулого століття повідомлення про «Біосферу-2» мигтіли на перших сторінках газет, та минули роки і з’ясувалося, що наукове співтовариство практично повністю втратило інтерес до цього комплексу. Його розгерметизовано, й він доступний усім бажаючим прогулятися туристам. Як пояснив екскурсовод, двері, через які тепер входять візитери, в не такому вже віддаленому минулому просто не існували. На їхньому місці був люк, через який усередину комплексу проникали команди «еконавтів» і залишалися всередині комплексу відрізаними від зовнішнього світу на досить тривалий термін — до двох років.
   

Це було в минулому. Тепер — усе по-іншому. Мертвим стоїть студентське містечко, що раніше населялося студентами Колумбійського університету з Нью-Йорка, які проводили на базі «Біосфери-2» дослідження щодо глобального потепління клімату планети. Не виявляє інтересу до комплексу й американське космічне відомство — NАSА. Як зазначив екскурсовод, NАSА вже «зібрало потрібний йому врожай інформації» і пішло.
    

Звичайно, деякі розділи «Біосфери-2» живуть. Наприклад, океанський кораловий риф, де шумить штучний прибій і мигтять його яскраві мешканці. Задушливою вологою і пекучою спекою дихають на відвідувачів розділи «Біосфери-2», які представляють вологі тропічні ліси та пустелю. Але загальне враження залишається сумним. Сумно дивитися на потріскане скло, яке мало бути монолітним, і на вирубані ділянки рослинності. Але ще сумніше було почути наприкінці екскурсії, що жодних наукових програм використання цього унікального комплексу на найближчі роки немає. В принципі, «Біосфера-2» належить техаському мільярдеру Едварду Бассу, який і продовжує фінансування підтримки комплексу «живим», повідомляє ІТАР-ТАРС.

За матеріалами інтернету підготувала Тетяна РОВНА, «День»
Газета: 
Рубрика: