Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вибираємо вітаміни

19 квітня, 2007 - 00:00
СЬОГОДНI В ПРОДАЖУ — ВЕЛИКИЙ ВИБIР ВIТАМIННОЇ ПРОДУКЦIЇ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Настала весна. Здавалося б, радіти треба, співати та сміятися, як діти. А сил немає. Весь час спати хочеться, слабкість вранці, чорні мушки перед очима танцюють. Найбільш обізнані знають, що навесні приходить страшний авітаміноз, приносить з собою апатію і смуток-тугу. А найкращі ліки від них — вітаміни. І пішов народ по аптеках, скуповує гарні коробочки і баночки, щоб навітамінитися вдосталь. Але тут з’ясовується, що деяким від вітамінів тільки гірше робиться. Що ж це за напасть, запитують izvestia.ru? А це тому, що дуже часто ми неправильно вітаміни вживаємо.

АЗБУКА ЗДОРОВ’Я

Вітаміни — досі є однією із загадок природи, хоча про них начебто все дізналися. Але чому якісь із цих речовин утворюються в організмі самі, а інші можуть потрапити лише ззовні? Чому без них обмін речовин порушується, а при їх надлишку він порушується ще більше? На ці запитання поки однозначних відповідей немає. Зате відомо, де саме кожний з вітамінів виконує свою роль.

А — підвищує опірність захворюванням органів дихання, скорочує тривалість захворювання, зберігає здоровими шкіру, кістки, волосся, зуби і ясна. Лікує прищі, нариви, виразки. Міститься: риб’ячий жир, печінка, морква, зелені й жовті овочі, яйця, молочні продукти, жовті фрукти.

В1 — «вітамін бадьорості духу», нормалізує роботу нервів, м’язів, серця, зменшує зубний біль, допомагає при хитавиці, поліпшує перетравлення вуглеводів. Міститься: сухі дріжджі, цільна пшениця, вівсянка, арахіс, свинина, висівки, овочі, молоко.

В2 — сприяє росту й репродукції, зберігає здоровими шкіру, волосся, нігті, поліпшує зір. Міститься: молоко, печінка, нирки, дріжджі, сир, зелень, риба, яйця.

В6 — запобігає нервовим і шкіряним хворобам, перешкоджає старінню, діє як натуральне сечогінне. Міститься: пивні дріжджі, висівки, печінка, нирки, серце, диня, капуста, молоко, яйця.

В12 — бере участь у кровотворенні, збільшує енергію, підтримує нервову систему, у дітей поліпшує апетит і сприяє росту. Міститься: печінка, яловичина, свинина, яйця, молоко, сир, нирки.

В13 — попереджає старіння, допомагає в лікуванні склерозу. Міститься: коренеплоди, сироватка, кисле молоко.

С — загоює рани й опіки, знижує рівень холестерину, оберігає від багатьох вірусів і бактерій, зменшує тромбоутворення, збільшує тривалість життя, знижує вплив алергенів. Міститься: цитрусові, ягоди, зелені овочі й зелень, цвітна капуста, помідори, картопля.

D — допомагає кальцію й фосфору зміцнювати кістки й зуби, захищає від простуди, лікує кон’юнктивіт, сприяє засвоєнню вітаміну А. Міститься: риб’ячий жир, сардини, оселедець, лосось, тунець, молочні продукти, сонячне світло.

Е — уповільнює старіння клітин, збільшує витривалість, захищає легені від забруднень, розчиняє тромби, знижує стомлюваність, загоює опіки, знижує тиск, зберігає вагітність. Міститься: проростки пшениці, соя, броколі та брюссельська капуста, рослинна олія, зелень, цільні злаки, яйця.

F — запобігає підвищенню рівня холестерину, забезпечує здоров’я шкіри та волосся, поліпшує самопочуття, захищає серце, допомагає знижувати вагу. Міститься: рослинна олія, насіння соняшника, волоські горіхи, мигдаль, авокадо.

К — запобігає внутрішнім крововиливам, сприяє правильно згущуватися крові. Міститься: кисломолочні продукти, яєчний жовток, соєве масло, риб’ячий жир, зелень.

Р — зміцнює стінки капілярів і ясен, підвищує стійкість до інфекцій. Міститься: біла частина шкірки цитрусових, абрикоси, ожина, черешня, шипшина, гречка.

П’ЯТЬ ОЗНАК ГІПОВІТАМІНОЗУ

Говорити про весняний авітаміноз (тобто про повну відсутність в організмі вітамінів) неправильно. Це важке захворювання, й вилікувати його можна лише в лікарні. Ми ж страждаємо навесні від гіповітамінозу — тобто від зниження кількості вітамінів у їжі, а відповідно й у організмі. Розпізнати гіповітаміноз досить легко за видимими ознаками:

1. Шкіра — бліда й в’яла, схильна до сухості й подразнень.

2. Волосся — тьмяне й сухе, легко січеться при розчісуванні й випадає більше, ніж зазвичай.

3. Губи — куточки потріскані, й тріщинки не піддаються ніяким кремам і гігієнічним помадам.

4. Десна — кровоточать під час чищення зубів.

5. Загальний стан — постійне відчуття втоми, апатія, роздратування, загострення хронічних захворювань, часті простуди, після яких довго відчувається слабкість і розбитість.

Ознаки можуть з’являтися всі разом або лише поодинці — в залежності від того, яких саме вітамінів бракує.

ВІТАМІНИМОСЯ ЗА ПРАВИЛАМИ

Щоб весняна підзарядка вітамінами не завдала прикрощів, досить дотримуватися декількох простих правил:

1. Порадитися з лікарем — можливо, у вас є хронічне захворювання, при якому їх узагалі приймати не варто, або треба виключити якісь конкретно. Лікар допоможе й вибрати.

2. Не покладатися на модний імпортний бренд або ціну вітамінного комплексу — можливо, особисто вам саме підійде наш, недорогий.

3.Намагатися максимально використати природні джерела вітамінів (див. нашу табличку). Найдоступніші з них — заморожені з осені ягоди (чорна смородина, журавлина, брусниця), цитрусові, суха шипшина, пивні дріжджі, хліб з суцільного зерна, проростки насіння (пшениця, ячмінь, соя, квасоля й інші), пряні городні й дикорослі трави (кропива, кульбаба й інші).

4. Не сидіти довго ні на одній дієті, особливо жорсткій або дуже химерній. Повний набір натуральних вітамінів є лише в здоровому збалансованому харчуванні.

5. Вживати вітаміни після їжі, бажано повноцінної, а не бутерброда з чаєм. Запивати чистою водою — не менше склянки, а краще більше.

6. Якщо після вживання вітамінів протягом декількох днів ви відчули якісь зміни в самопочутті в гірший бік, негайно припиніть їх приймати, й — до лікаря.

Тетяна БАХТЕНЬОВА
Газета: 
Рубрика: