Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віртуальність і закон

В Україні припинив роботу другий файлообмінний інтернет-ресурс
2 лютого, 2012 - 00:00

Учора припинив роботу ще один вітчизняний файлообмінний інтернет-ресурс — Upload.com.ua. Як повідомив агенцію Інтерфакс-Україна Віталій Лемець зі служби підтримки ресурсу, ухвала тимчасова і викликана неясністю ситуації довкола подальшої законної діяльності іншого українського «файловика» EX.UA. Нагадаємо, що, за інформацією Управління зв’язків з громадськістю МВС України, ЕХ.UA припинив роботу три дні тому через порушення ним прав інтелектуальної власності.

«Приводом для порушення кримінальної справи за ч.2 ст.176 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, були звернення, які надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення — міжнародних корпорацій «Adobe Systems Inc.», «Microsoft Corporation», «Graphisoft Inc.» і подібні програмні продукти, які уже довгий час незаконно поширювалися через веб-сайт ЕХ.UA, — говориться в повідомленні відомства. У міліції нагадали, що в листопаді 2010 року Американська асоціація звукозапису RIAA віднесла цей український інтернет-ресурс до числа 25 найбільших «піратських» веб-ресурсів світу.

Представник же ЕХ.UA Юріс Пісковой в коментарі Інтерфакс-Україна не підтвердив інформацію про вилучення серверів, але повідомив про зупинення делегування домену. А у відповідь на репліку про порушену МВС кримінальну справу за зверненням ряду міжнародних компаній, запевнив, що в ресурсу підписано договори з правовласниками даних компаній.

Так було чи ні порушення авторського права? І хто винен? Відповісти на ці запитання має слідство. Тим часом очевидне одне: ситуація із закриттям українського «файловика» вписується до загальносвітового тренду з протидії комп’ютерному піратству та порушенню прав інтелектуальної власності. Не так давно з’явилися два «антипіратські» закони, підготовлювані для розгляду Конгресом США. Як писав «День», проти такого «наступу на свободу Інтернету» відразу ж виступила англомовна версія «Вікіпедії», яка припинила на знак протесту свою роботу на один день. Її підтримали і ряд інших інтернет-ресурсів. Рівнобіжно в рамках боротьби з поширенням контрафактної продукції в США закрили один із найбільших світових файлообмінників megaupload.com, а його засновника Кіма Доткома заарештували. Справа ще перебуває в суді, але ув’язненому загрожує декілька десятків років в’язниці. Цікаво, чи дійде в Україні до чогось подібного? Адже за всі 20 років існування незалежної України не було явних успіхів у боротьбі з контрафактною продукцією. Міжнародні компанії хочуть отримувати прибуток за свою ліцензовану продукцію, а не ділитися нею з тими, хто працює нечесно. Тим паче, що доходи на ринку Україні з її 46-мільйонним населенням можуть бути величезними. За даними Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, число активних користувачів Інтернету виросло і на початку 2012 року вже становило близько 13,9 мільйона осіб.

Тетяна ПОПОВА, голова правління «Інтернет-асоціації України»:

— Крапку в цій ситуації повинні поставити слідчі органи. EX.Ua — сервер зберігання інформації, де інформацію розміщували конкретні зареєстровані акаунти. Якщо на сервері при реєстрації була угода, яка зобов’язала користувачів (які мають на ньому свої каунти) відповідати перед законом у разі порушення законодавства про поширення порнографії, авторських і суміжних прав, то це вже питання. Іншими словами, наявність у власників EX.Ua такого публічного договору з користувачами народжує запитання: а хто ж насправді винен — користувач, попереджений про порушення, проте такий, що порушує закон, чи власник ресурсу і серверів. А якщо такого договору не було, то тоді у власників ресурсу мали бути договори з правовласниками.

На мій погляд, регулювати інтернет неможливо. У нас держава і так регулює суспільні відносини і встановлює норми через закони. І ці закони потрібно виконувати незалежно від того, де ви перебуваєте — на вулиці, в офісі чи в інтернеті. Інтернет — це просто ще одне середовище нашої життєдіяльності. Безперечно, захист авторського права не повинен залежати від місця порушення (на вулиці торговцями неліцензійних дисків чи в електронному просторі). На мій погляд, будь-які спроби регулювати інтернет ведуть лише до узурпації та посилення впливу держави (фактично окремо взятих людей) над громадянами та призводять до зниження рівня демократії в суспільстві. Погляньте, яке бурхливе обурення інтернет-співтовариства викликали останні американські закони SOAP і PIPA, спрямовані на протидію інтернет-піратству. Чи це не відповідь на таке непросте питання?

Наталя БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: