Всі ті лікарі, дієтологи, фізіологи й кулінари, які в звичайні дні в своїх рекомендаціях чіткі й однозначні, ледве мова заходила про Новий рік та Різдво, впадали у важку задумливість. Ну як, скажіть, заборонити навіть хронічно нездоровій людині відмовити в бажанні раз на 365 днів побалувати себе делікатесом і хоча б келихом шампанського, запитує pravda.ru. По-перше, не послухається, а, по-друге, якось навіть нелюдяно виходить... Про інших і говорити нічого. І все ж спробуємо запропонувати декілька правил, які простіше запам’ятати, аніж виконати.
— Якщо ви постилися, чи «розвантажувалися» перед святами, — говорить провідний науковий працівник ДНДЦ профілактичної медицини Галина Холмогорова, — то до звичайної їжі потрібно повертатися поступово. Ваші травні залози також декілька днів відпочивали разом із вами, ферментна система працювала в режимі економії. І раптом ви відразу обрушуєте на них безліч святкових харчів (адже новорічне гуляння — це не 3—4 години, а вся ніч, а то і з плавним переходом на другу добу).
У результаті, ви просто цю їжу елементарно не перетравите. Тому раджу не кидатися з крайності в крайність, а хоча б за тиждень до свята вам варто було б почати поступово привчати свій шлунок до «важкої» білкової та жирної їжі.
— Одна з найбільш неприємних проблем, які супроводжують Різдво — це переїдання. Не старайтеся у перший же час гуляння наїдатися донесхочу, пригадайте золоте правило: «у свято потрібно не їсти, а закушувати». Найвірніший спосіб утриматися від переїдання — спілкування, — вторить лікареві кулінар Володимир Михайлов.
— Як кулінар можу порадити зробити свій стіл не тільки гарним, різноманітним, але й корисним для здоров’я. Для цього я б відмовився від усіх м’ясних делікатесів: ковбас, копченостей, дуже жирних і смажених страв, а так само від великої кількості солодощів. Їжа повинна бути такою, що легко засвоюється, і мiстити якомога більше рослинних компонентів: овочів, грибів, зелені, фруктів, ягід, горіхів.
І постарайтеся, щоб було якомога більше солоних огірочків та помідорчиків, квашеної капусти, журавлини чи брусниці, маринованих грибів. І, хоча салатів має бути багато, будь ласка, не робіть салат «Олів’є»! Мало того, що він дуже жирний, але ще й такий звичний, що ставити його на стіл у свята просто непристойно.
Збираючи на стіл, господиня, окрім того, щоб вразити уяву домочадців і гостей великою кількістю та вишуканістю страв, повинна подумати і про деяку безпеку. Тобто, на столі в обов’язковому порядку мають бути продукти, які допомагають травленню, а це насамперед кислі фрукти, цитрусові, кислі напої (журавлиновий, з шипшини і подібні) та лимон.
А ось чого варто утриматися після м’ясного, жирного, салатів, так це — солодких фруктів. Не можна на десерт їсти персики, солодкі яблука, груші, виноград, диню, бо в животі у вас з їхньою допомогою утвориться справжня бродильня. Вже краще що-небудь кисліше, а солодощі відкладіть на завтра. На думку В. Михайлова, на столі ще повинен обов’язково бути холодець і оселедець «під шубою» (але без картоплі, щоб не робити страву важкою).