Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як зварити... мило?

Згадаймо про рецепти предків
27 липня, 2011 - 00:00

Чи знаєте ви, що за рік на Землі виготовляється й використовується 1823160 тонн мила? Без цього незамінного елементу щоденного побуту не може прожити практично жодна людина. Проте мало кому відомо, що мило існувало ще в 2800 року до нашої ери, про що свідчать описи технології виготовлення цього засобу особистої гігієни — на глиняних табличках Месопотамії. Згадував про нього, дякуючи галлам за такий чудовий винахід, і римський письменник Пліній, що жив і творив у І столітті нашої ери. А під час розкопок Помпеїв виявили невеликий завод, де варили мило для всього міста.

Жителів колишнього СРСР не здивуєш тим фактом, що чудове мило можна виготовити і вдома, адже в минулі десятиліття дефіцитів було винайдено чимало альтернатив продуктам, яких треба було шукати, вистоюючи у довжелезних чергах. Зараз полиці крамниць і супермаркетів вражають своєю різноманітністю. Покупцям пропонується мило тверде, мило рідке, мило у вигляді гелю, мильні кульки або «бомбочки» з використанням екзотичних речовин, що, начебто, здатні творити чудеса для шкіри. Проте у вік панування синтетики та хімічних складових навіть при такому величезному виборі ми не завжди впевнені в якості продукції. А тому українські господині інтенсивно відроджують традиції домашнього миловаріння. Та й процес цей став значно простішим, аніж у радянський час. Зараз у нагоді можуть стати різноманітні ефірні олії та рослинні масла, натуральні пом’якшувальні та оберігаючи інгредієнти, які можна придбати в кожній аптеці, в той час як наші бабусі використовували для миловаріння тільки основні компоненти — жир, масло та луг.

Є два способи виготовлення мила — «гарячий» та «холодний». При масовому виробництві застосовують спосіб «гарячого варіння», оскільки режим високої температурної обробки прискорює процес виготовлення мила. «Холодний» спосіб дає можливість зберегти корисні властивості рослинних та ефірних олій, лікарських рослин. Так, Роман Збудівський-Бенц разом із дружиною розпочали виготовляти натуральне мило для себе. Проте вже через деякий час їхньою продукцією зацікавились найближчі друзі й родичі, а тому сім’я заснувала власний магазин, де можна придбати найрізноманітніше мило з натуральних складників. Наразі в цьому магазині можна придбати 14 сортів мила.

Нині широкого розповсюдження набули інтернет-сайти, де можна замовити всі необхідні компоненти для миловаріння, знайти цікаві рецепти та обмінятися досвідом. Наприклад, щоб зробити мило під назвою «Мед з мигдалем» знадобиться 50 г мильної основи (білого кольору), 5 мл олії какао, 15 мл міцного настою ромашки, 3 мл мигдалевої олії, 1 мл меду, 3 краплі ефірної олії кедра. Мильну основу треба розтопити на водяній бані (можна в мікрохвильовій печі) й додати олії какао, мигдалю, мед, настій ромашки, ретельно все перемішати. В охолоджену суміш додати ефірну олію кедра. Залити у формочки й почекати, доки мило затвердне. Таким милом можна користуватися за місяць. Порізані шматочки кладуть у прохолодне сухе місце — мило ручної роботи зберігається не довше від року, оскільки з часом натуральні компоненти втрачають свої властивості.

Юлія ЯРУЧИК, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: