Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поезія в коміксах

13 вересня, 2017 - 11:26

9 вересня у рамках фестивалю українсько-німецького Року мов відбулася презентація першої в Україні збірки коміксів на вірші. Це результат проекту „Ком-по”, організованого Goethe-Institut Ukraine спільно з видавництвом „Смолоскип”, що стартував на початку червня з ілюстраторської майстерні, на якій українські художники відібрали цікаві їм тексти. До книжки увійшли вісімнадцять чорно-білих односторінкових коміксів на вірші як класиків – Максима Рильського, Василя Симоненка, Павла Тичини – так і сучасників.

У презентації взяли участь директор видавнитцва-партнера Ростислав Семків, поети Лесь Белей, Павло Коробчук, Любов Якимчук, Мирослав Лаюк та кураторка проекту Олена Павлова. „Комікси давно перестали бути суто розважальним жанром. Вони говорять про найтонші проблеми і на найскладніші теми. Графічні романи і комікси за прозою класиків впевнено зайняли свої полиці у книгарнях та у шафах найвибагливіших читачів. Чому б не взятися за вірші? Тим паче, що цей жанр у нас мало розроблений,” –  зазначила пані Олена.

Ілюстратори, а це Дана Тулей, Ірина Король, Марія Шарлай, Юлія Овчаренко, Богдана Давидюк, Софія Рунова, Анья Кисла, Олена Гаврищук, Микола Леонович, Анастасія Шукевич, Анна Носач, Ліна Михайловська, Олександра Промська, Світлана Матвєєнко, Олена Мельник, створили дуже оригінальну графічну подорож українською поезією, яку „читаєш і бачиш” – динамічні фрагменти, сповнені фактурності вставки, гра шрифтами та формами, небанальні композиційні рішення – усе це чудовий початок української комікс-поезії.

У збірці представлено також ілюстрації на вірші таких поетів і поеток: Юлія Мусаковська, Іван Малкович, Григорій Семенчук, Богдан-Олег Горобчук, Юлія Стахівська, Іван Непокора, Заза Пауалішвілі, Томаш Деяк.

Окрім того, видання презентуватимуть не лише в Києві: організатори запрошують відвідати львівську зустріч, під час Форуму Видавців, 16 вересня о 15:00 у книгарні „Книжковий ЛЕВ”.

Юлія Стахівська