Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шпигунська трагікомедія в будинку престарілих

4 лютого, 2022 - 12:16

Картина чилійської документалістки Майте Альберді Сото «Кріт» починається з фізіономії Аль Пачіно на плакаті знаменитої гангстерської драми «Обличчя зі шрамом» (1983), що висить в офісі приватного детектива Ромуло. Ромуло, однак, не веде розслідування особисто, а наймає – після ретельного кастингу - 80-річного Серхіо для відповідальної місії: вселитися в будинок для людей похилого віку, щоб розслідувати, чи не ображають там матір клієнтки. Антураж додається: окуляри та ручки зі вбудованими мініатюрними камерами, кодові слова, регулярні розмови по секретним інтернет-месенджерам.

Альберді щосили використовує стилістику фільмів нуар і шпигунських детективів: «підглядаючі» зйомки через вікно або через гілля дерев, тривожну чи напружену музику. У поєднанні з буднями Серхіо та його нових подруг і друзів це саме по собі іронічно; а найкумедніше виглядає Ромуло, котрий ставиться до всієї операції з могильною серйозністю.

Найцінніше тут - спостереження за мешкан_ками великого та неспокійного будинку. У 80-90-річних бабусь і дідусів все як у людей: свої ігри, задоволення, радості, печалі, суперництво, закоханості. Підтягнутий елегантний Серхіо стає улюбленцем жіночої частини притулку мало не з першого дня. І, хоча дуже швидко з'ясовується, що з матір'ю клієнтки все гаразд, він захоплюється новою і непередбаченої місією - як може, скрашує самотність пансіонерок. Зрештою, по нього через 3 місяці прийде дочка, аби забрати додому – а ось його колежанок ніхто не провідує навіть при живих родичах. Так, непомітно, «Кріт» в останні 20 хвилин перетворюється з неігрової комедії в драму - настільки щемливу, що переймається навіть діловитий Ромуло.

Фільм відзначений номінацією на «Оскар» і Призом глядацьких симпатій на фестивалі в Сан-Себастьяні (2020).

***

Кріт /  The Mole Agent  (2020, Чилі-США-Німеччина-Нідерланди-Іспанія, 84`), режисерка, сценарій: Майте Альберді Сото, операторка: Пабло Вальдес, виробництво: Tribeca Film Institute, Sundance Institute, ITVS, Micromundo Productions, Motto Pictures, Sutor Kolonko, Voyla Films, Malvalanda, SWR.

Новини партнерів