Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Орда XXI століття

28 квітня, 2022 - 20:28

Армію РФ, що захоплює наші села та міста, називають ордою. Це не гротескне перебільшення, і не випадкове визначення. Вторгнення справді має багато спільного з навалою Золотої Орди на Київську Русь.

Як тоді, так і тепер, архаїчна культура наступає на сучасну. Деспотія напівкочової держави прагне підпорядкувати собі спільноту землеробів, тобто людей, що піднялися в історичному вимірі на більш високий рівень розвитку.

Ординці не прагнули облаштовувати захоплені території. Їм важливо було їх обезлюдити: вигнати жінок і дітей у рабство, зруйнувати та спалити житла та храми, залишивши по собі лише баскаків, свою владу для збирання данини та охорони пасовищ.

У 13 столітті не було нинішніх понять про гуманність, але існували параметри жорстокості. Ординці за рівнем кровожерливості та нелюдськості перевершували солдатів тюркських та європейських держав.

Татаро-монголи поширили доктрину війни китайського стратега Сунь Дзи на всі сфери своєї діяльності. Брехня і обман увійшли в дипломатію, а дотримання договорів вважалося обов'язком жертви, а не самих ординців, які керувалися виключно волею хана.

Багато політиків порівнюють путінську армію з фашистською. У сенсі антигуманності тут є паралелі, але німці відрізнялися від росіян умінням організовувати життєзабезпечення та порядок на завойованих територіях. Репресії застосовувалися до євреїв та комуністів, а не до всього захопленого населення міст. «За німців» рівень насильства над жінками в СРСР був на порядки нижчий, ніж «за радянської влади» у переможеній Німеччині.

Російська армія або стирає з лиця землі міста, або вивозить із них все, аж до зерна та посівного матеріалу. Її солдати, на заздрість кіннотникам Батия, мають змогу тягнути набагато більше награбованого з Київської Русі. В іншому все дуже схоже на стародавні часи, коли орда допомогла Московії підкорити слов'ян.

Олександр ПРИЛИПКО

Газета: 
Новини партнерів