Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПАМ’ЯТКА

13 липня, 2004 - 00:00

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.

Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.

Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою.

Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.

Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

Не збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип’ятіть гриби 7—10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії із алкоголем викликають швидке отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

Гриби, які довго зберігались, обов’язково прокип’ятіть 10—15 хвилин.

НЕ ДОВІРЯЙТЕ ТЛУМАЧЕННЯМ:

Усі їстівні гриби мають приємний смак.

Личинки комах, черв’яки та равлики не чіпають отруйні гриби.

Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин.

Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Опущена у відвар срібна ложка або монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.

ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ:

Нудота, блювання, біль у животі, пронос — з’являються через 1— 4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6—48 годин, а смерть настає через 5—10 днів після отруєння.

ПЕРША ДОПОМОГА

Викличте «швидку медичну допомогу».

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5—6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть 4—5 пігулок активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими.

Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс; покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілки.

З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалими гриби, проведіть профілактичні заходи.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику .

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Юрій ГУБА
Газета: 
Рубрика: