16 вересня усі любителі мексиканської кухні відзначають День гуакамоле. День має статус національного у США, проте завдяки інтернету подолав безліч кордонів. Власне як і саме гуакамоле За екзотичним словом ховається дуже проста страва — пюре з авокадо. Це давня ацтекська страва, яку конкістадори називали «маслом бідняків» через великий вміст рослинних жирів. Класичне гуакамоле готують із авокадо, солі та соку лайма, який не дає пюре окислюватись і набувати неапетитного кольору. Проте на основі класичного рецепту можна створити і свою версію. Додати різноманітних перців, трав, цибулю, часник тощо. Вживають поживне пюре зазвичай із кукурудзяними чіпсами, але так само гуакамоле смакує з хлібом, або у якості соусу до різних страв.
Через екзотичність інгредієнтів у нас гуакамоле важко назвати «маслом бідняків». Але варто спробувати його хоч раз, щоб відчути приємну текстуру та горіховий присмак авокадового пюре. Тож День гуакамоле може стати вдалим приводом для цього.