Фестиваль Азійської кухні та культури проводиться в Києві вже втретє. У порівнянні з попередніми роками, географія нинішнього заходу значно розширилася. До семи держав, які брали участь раніше, долучилися ще семеро. Традиційно організаторами свята виступили індонезійське та малайзійське посольства.
За словами посла Малайзії Чуа Теонг Бана, ще однією особливістю цьогорічного фестивалю стала «повна підтримка Київської міської державної адміністрації». Саме в колонному залі КМДА і проходило це дійство.
Власне, що це за фестиваль? Кожне посольство готує свої національні страви, які в Україні не так просто знайти і покуштувати. Окрім їжі – тут можна придбати прикраси, кераміку, одяг і літературу, послухати національних пісень та подивитися костюмовані виступи танцюристів. Але найголовніше – це безпосереднє спілкування з представниками екзотичних, але цікавих і дружніх до України країн.
«Ми хотіли, щоб українці таким чином більше дізналися про азійські країни. Наші держави дуже далеко знаходяться від України, тож ми вирішили у такий спосіб принести свою культуру до вас. Зважаючи на попередній досвід – інтерес українців тільки зростає до нашого фестивалю. Наприклад, перший захід відвідало 500 осіб, другий – близько 1 тис. Сподіваюся, що цього разу прийде ще більше людей! Дуже важливою для нас стала й підтримка міської влади. Таким чином і Київ рекламує себе як місто єдності», - розповіла «Дню» Надзвичайний і Повноважний Посол Індонезії Нінік Кун Нар'яті.
Уперше в Фестивалі Азійської кухні та культури взяло участь посольство Іраку. «Все, що ви бачите – це приготували наші дипломати і співробітники посольства. Сподіваюся, що все пройде добре і смачно. Якщо будуть якісь претензії, то будь ласка, скажіть мені: тут присутні всі дипломати і в разі чого, ми їх покараємо», - пожартував посол Шорш Халід Саід, чим викликав усмішки у журналістів та присутніх.
Утім, скаржитися не було навіть думки. Кожне посольство намагалося якнайкраще представити свою країну та культуру. Узбеки пропонували смачний плов та десерти. Туркмени, окрім того ж таки плову та сушених динь – різні прикраси, картини відомих туркменських художників, а також книжки. У куточку Південної Кореї можна було покуштувати «кім паб» – роли з рисом та овочами, а також – «кімчхи» (гостро приправлені квашені овочі). Іранці пропонували покуштувати смачну долму (аналог українських голубців, тільки замість листя капусти – виноградове).
«Я радий, що ми знову проводимо цей Фестиваль, оскільки кожна країна в Азії по-своєму різна. У Європі, наприклад, існує ряд спільних факторів – християнство, культура і т.і. Сподіваюся, цей захід більше розкаже українцям про культуру, страви та релігію», - відзначив у коментарі «Дню» Посол Японії Сігекі СУМІ. До речі, японське посольство організувало для всіх охочих майстер-клас з каліграфії.
Як і в попередні роки, усі зароблені кошти від Фестивалю підуть на благодійність. Цього разу, зважаючи на війну на Донбасі, організатори вирішили віддати гроші на підтримку внутрішньо переміщених осіб.